Dukkah
Dukkah is een bijzondere smaakmaker uit Egypte en inmiddels wijdverspreid. Dukka(h), duqqa of du’ah betekent ‘stampen’ en dat is wat je doet met de geroosterde noten, zaden en specerijen. Lekker met (plat)brood en goede olijfolie, bij salades, op gegrilde groenten, als topping over geroosterd vlees, bij couscous of tabouleh of als versiering op je hummus bij een borrel.
Er zijn eindeloos veel variaties van dit recept, ik deel graag mijn recept dat ik gebruik voor diverse gerechten van MarleenKookt:
Miso aubergine
Miso is een bijzondere Japanse smaakmaker, waar ik graag mee kook. Miso wordt gemaakt van sojabonen, zout en koji. Met de Koji-kin schimmel wordt eerst rijst, gerst of sojabonen gefermenteerd en met dat mengsel worden daarna de sojabonen samen met zout gefermenteerd. Zo krijg je witte shiro- miso (van rijst), rode aka- miso (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Hoe donkerder de pasta, hoe sterker de smaak. In dit gerecht gebruik ik rode aka miso, maar de shiro miso werkt ook prima! Deze boterzachte en smaakvolle aubergine smaakt heerlijk met een frisse salade of gewokte groenten en met (kleef)rijst of noedels.
Auberginetaart met geitenkaas
Ik ben dol op aubergine! In stoofgerechten, ratatouille, soep of door een curry, ik kook erg graag met deze groente. Ook lekker om met gebakken aubergine een taart te vullen, zoals met dit recept. Serveer er een frisse salade bij, zoals komkommer met goede kwaliteit olijfjes en wat verse citroenrasp.
Baklava
Vandaag is het weer zover, Eid-al-Fitr. Het einde van de vastenmaand Ramadan en het begin van het Suikerfeest. Ter gelegenheid van dit feest deel ik graag een klassiek recept ik van de vader van mijn collega Naiem: Baklava.
Recept - creëer je eigen Poké Bowl
Poké (spreek uit Pokay) Bowl is een traditioneel Hawaiiaans gerecht met vis, rijst en groenten. Maak eens je eigen Poké Bowl, met jouw favoriete ingrediënten en restjes uit je koelkast. Ideaal om tijdens een mooie dag van te genieten op je balkon!
Bloemkool couscous salade
Ook zo’n zin in de zomer? Maak dan alvast deze frisse salade en dan doen we alsof de mussen van het dak vallen :)
Lekker als lunchgerecht, of ‘s avonds met een stukje vlees, vis, feta of met een extra portie linzen.
Surinaams zuurgoed
Surinaams zuur of zuurgoed kan niet ontbreken bij Surinaamse gerechten. Makkelijk om eens zelf te maken en goed te bewaren. Erg lekker bij nasi, bami, roti, maar ook een goede smaakvriend bij Hollandse stamp of broodje bal.
En die pot staat heel gezellig op tafel ;)
Arancini balletjes
Net zo lekker als een bitterbal, maar dan gemaakt van risotto. Arancini heten ze officieel en deze knapperige balletjes met smeuïge vulling smaken heerlijk bij de borrel of als bijgerecht bij een stukje vis of vlees. Je bent even bezig, maar dan heb je ook een prachtig resultaat!
Wortelhummus
Wortelhummus smaakt goed bij platbrood, een salade, op een broodje met geroosterde groenten of als dip voor rauwe stukjes groenten.
Carrot Cake
Deze carrot cake is inmiddels een klassieker in de keuken. Naast wortel, voeg ik tevens walnoten en een vleugje kokos toe. Met een frisse limoentopping. Mmm…