Skip to content

Blog

Dukkah

4 juni 2021 Marleen Keuken geheimen

Dukkah is een bijzondere smaakmaker uit Egypte en inmiddels wijdverspreid. Dukka(h), duqqa of du’ah betekent ‘stampen’ en dat is wat je doet met de geroosterde noten, zaden en specerijen. Lekker met (plat)brood en goede olijfolie, bij salades, op gegrilde groenten, als topping over geroosterd vlees, bij couscous of tabouleh of als versiering op je hummus bij een borrel.

Er zijn eindeloos veel variaties van dit recept, ik deel graag mijn recept dat ik gebruik voor diverse gerechten van MarleenKookt:

Lees verder...

Miso aubergine

28 mei 2021 Marleen Keuken geheimen

Miso is een bijzondere Japanse smaakmaker, waar ik graag mee kook. Miso wordt gemaakt van sojabonen, zout en koji. Met de Koji-kin schimmel wordt eerst rijst, gerst of sojabonen gefermenteerd en met dat mengsel worden daarna de sojabonen samen met zout gefermenteerd. Zo krijg je witte shiro- miso (van rijst), rode aka- miso (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Hoe donkerder de pasta, hoe sterker de smaak. In dit gerecht gebruik ik rode aka miso, maar de shiro miso werkt ook prima! Deze boterzachte en smaakvolle aubergine smaakt heerlijk met een frisse salade of gewokte groenten en met (kleef)rijst of noedels.

Lees verder...

Auberginetaart met geitenkaas

21 mei 2021 Marleen Keuken geheimen

Ik ben dol op aubergine! In stoofgerechten, ratatouille, soep of door een curry, ik kook erg graag met deze groente. Ook lekker om met gebakken aubergine een taart te vullen, zoals met dit recept. Serveer er een frisse salade bij, zoals komkommer met goede kwaliteit olijfjes en wat verse citroenrasp.

Lees verder...

Baklava

14 mei 2021 Marleen Keuken geheimen

Vandaag is het weer zover, Eid-al-Fitr. Het einde van de vastenmaand Ramadan en het begin van het Suikerfeest. Ter gelegenheid van dit feest deel ik graag een klassiek recept ik van de vader van mijn collega Naiem: Baklava.

Lees verder...

Recept - creëer je eigen Poké Bowl

7 mei 2021 Marleen Keuken geheimen

Poké (spreek uit Pokay) Bowl is een traditioneel Hawaiiaans gerecht met vis, rijst en groenten. Maak eens je eigen Poké Bowl, met jouw favoriete ingrediënten en restjes uit je koelkast. Ideaal om tijdens een mooie dag van te genieten op je balkon!

Lees verder...

Bloemkool couscous salade

30 april 2021 Marleen Keuken geheimen

Ook zo’n zin in de zomer? Maak dan alvast deze frisse salade en dan doen we alsof de mussen van het dak vallen :)

Lekker als lunchgerecht, of ‘s avonds met een stukje vlees, vis, feta of met een extra portie linzen.

Lees verder...

Surinaams zuurgoed

23 april 2021 Marleen Keuken geheimen

Surinaams zuur of zuurgoed kan niet ontbreken bij Surinaamse gerechten. Makkelijk om eens zelf te maken en goed te bewaren. Erg lekker bij nasi, bami, roti, maar ook een goede smaakvriend bij Hollandse stamp of broodje bal.

En die pot staat heel gezellig op tafel ;)

Lees verder...

Arancini balletjes

16 april 2021 Marleen Keuken geheimen

Net zo lekker als een bitterbal, maar dan gemaakt van risotto. Arancini heten ze officieel en deze knapperige balletjes met smeuïge vulling smaken heerlijk bij de borrel of als bijgerecht bij een stukje vis of vlees. Je bent even bezig, maar dan heb je ook een prachtig resultaat!

Lees verder...

Wortelhummus

9 april 2021 Marleen Keuken geheimen

Wortelhummus smaakt goed bij platbrood, een salade, op een broodje met geroosterde groenten of als dip voor rauwe stukjes groenten.

Lees verder...

Carrot Cake

9 april 2021 Marleen Keuken geheimen

Deze carrot cake is inmiddels een klassieker in de keuken. Naast wortel, voeg ik tevens walnoten en een vleugje kokos toe. Met een frisse limoentopping. Mmm…

Lees verder...
Items 51 tot 60 van 174