Zongedroogde tomatenpesto
Deze pesto is een variant op de klassieke groene basilicumpesto. De zongedroogde tomaatjes geven een hartige smaak. Deze donker gekleurde pesto smaakt lekker op een broodje tijdens de lunch of bij geroosterde groenten en gebakken aardappeltjes bij het avondeten. Daarnaast is deze pesto ook ideaal om door gekookte pasta te mengen.
Ingredienten:75 gr zongedroogde tomaatjes uit pot
1 citroen
½ teenje knoflook
30 gram basilicum de blaadjes
45 gram Parmezaanse kaas
Goede kwaliteit vergine olijfolie
Zwarte peper uit de molen
Zout
Een schone jampot of weckpot
Bereiding:
Bak de amandelen op laag vuur in een droge koekenpan totdat ze licht kleuren en gaan geuren. Dit duurt ongeveer 5 tot 8 minuten. Laat afkoelen.
Rasp de kaas en zet even apart.
Pel de knoflook en snijd in plakjes. Doe de knoflook samen met de uitgelekte tomaat, de basilicumblaadjes en de amandelen in een keukenmachine. Was de citroen, rasp de schil en doe de rasp erbij. Snijd de citroen doormidden en voeg het sap van 1 helft toe, samen met 4 eetlepels olijfolie. Zet de keukenmachine aan en draai een grove pesto. Voeg dan de geraspte kaas toe en laat nog even draaien, totdat je de textuur goed vindt. Als de pesto te stevig is, voeg dan een eetlepel water toe (niet meer olie, dan wordt het wat vettig).
Voeg wat zwarte peper en eventueel wat zout toe en proef.
In een schone pot kan je deze pesto minimaal een week bewaren in de koelkast. Geniet ervan!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen