Romige vegan mayonnaise en pure ketchup
Soms gaat er niets boven een lekker patatje met mayo en ketchup. Hieronder staat mijn recept voor vegan mayonaise en ketchup. De mayo maak ik met soja, dat geeft een heerlijk romig en rijke smaak. En mijn ketchup bevat een stuk minder suiker dan uit de supermarkt. Als je je deze mayo en ketchup wat langer wilt bewaren, zet ze dan in de koelkast in een schoon potje.
Romige vegan mayonnaise
500 gram
20 min bereidingstijd
Ingredienten:
140 ml soja kookroom (ik gebruik Provamel van Ekoplaza)
30 ml soja room (ik gebruik Alpro)
330 ml zonnebloemolie
20 ml witte wijnazijn
20 gr mosterd
snufje peper en zout
Bereiding
1. Meng alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie in een kom.
2. Mix met een staafmixer beetje bij beetje de zonnebloemolie door het mengsel, neem de tijd hiervoor! Mix tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt.
Pure ketchup
400 gram
20 min bereidingstijd
Ingredienten:
2 kilo trostomaten
50 gr suiker
100 ml witte wijnazijn
2 kruidnagels
Eventueel snufje chilipeper
Eventueel snufje selderijzaad
snufje peper en zout
Bereiding
1. Snij de tomaten in stukken en kook ze in een bodempje water met de kruidnagels en eventueel het selderijzaad en chilipeper, ongeveer een uur op een zacht vuur totdat ze zacht zijn. Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe, zodat ze niet droogkoken.
2. Zeef de tomaat met een fijne zeef en duw voorzichtig met een soeplepel de tomaat zoveel mogelijk door de zeef en doe deze dunne massa terug in de pan.
3. Voeg de suiker, azijn, en kruidnagel toe en kook de saus in tot de juiste ketchup dikte, beetje sticky en proef nogmaals.
4. Breng - pas wanneer het koud is - de ketchup als nodig op smaak met peper en zout.
Eet Smakelijk!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen