Skip to content

Blog

Tomaat-basilicumsoep

Een goed bereide tomatensoep is niet te versmaden! Ideaal als lunch, als avondmaaltijd met een stevig stuk brood, of om je kind voor te zetten als die niks anders wil eten :) 

Je kan prima overrijpe tomaten gebruiken voor deze soep, dus dan hoef je die niet weg te gooien! 

Deze soep is perfect in te vriezen en daarom hieronder een recept voor anderhalve liter. 

 

Ingredienten:Tomaat-basilicumsoep

1 grote ui
2 teentjes knoflook
1,2 kg zoete, zachte (over)rijpe tomaten
70 gram zongedroogde tomaten (uit blik of pot)
1 blokje biologische groentebouillon
200 ml water
2 bosjes basilicum
Milde olijfolie
Extra vergine olijfolie (optioneel)
Peper uit de molen
Zout
Staafmixer

 

Bereiding:

Pel de ui en knoflookteentjes en snijd in fijn. Verwarm een eetlepel milde olijfolie in een grote pan en verwarm op matig vuur. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak rustig aan op laag vuur tot glazig, zacht en licht gekleurd. Dit kan wel 20 minuten duren, neem de tijd hiervoor! 

Snijd intussen de tomaten in blokjes, als je tijd hebt, haal je de kroontjes eruit.

Snijd de zongedroogde tomaat partjes in stukjes. Haal de basilicumblaadjes van de takjes en leg even apart.

Voeg dan de verse en zongedroogde tomaten toe aan de uien, samen met het verkruimelde bouillonblokje en het water. Laat rustig stoven, zodat het vocht uit de tomaten komt en roer af en toe door, totdat de tomaten helemaal zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Zet dan het vuur uit en voeg de basilicumblaadjes toe, samen met 2 eetlepels extra vergine olijfolie (hoeft niet perse, maar vind ik zelf erg lekker). Met een staafmixer maak je de soep glad, of je laat er wat stukjes in zitten, dat is ook lekker. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe en een flinke hoeveelheid peper uit de molen.

Geniet ervan!



Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen