Stoofpeertjes
Stoofpeertjes op twee manieren
Stoofpeertjes zijn heerlijk bij wild, maar ook bij sukade, rollade en als toetje met yoghurt of vanille ijs. Vergeet niet de siroop royaal te gebruiken. Een ideaal slank peertje dat weinig suiker nodig heeft is de Gieser Wildeman. Ik geef hier twee recepten, de één eenvoudig en de ander wat ingewikkelder.
Rood stoofpeertje (eenvoudig):
-
Schil 10 peertjes, houd het steeltje eraan.
-
Verwarm 500 ml rode wijn, 50 gram suiker, 1 steranijs, 1 kaneelstok, 1 vanillestokje (ook het merg)
-
Voeg de peertjes toe.
-
Laat 1 tot 2 uur stoven, totdat de peertjes mooi zacht en rood zijn.
-
Haal ze uit de pan en kook het vocht voor 2/3 in tot siroop.
Gouden stoofpeertje (moeilijker):
-
Schil 10 peertjes, houd het steeltje eraan.
-
Verwarm 250 gram suiker in een pan tot karamel.
LET OP: blijf erbij, niet roeren en raak de karamel niet aan (wordt heel erg heet), wacht totdat de suiker goudbruin is en bubbelt. Laat niet walmen, dan is de suiker verbrand.
-
Voeg 70 ml witte wijnazijn toe, dit gaat flink bruisen.
-
Voeg 300 ml water toe en 400 ml witte wijn, 5 gekneusde kardemompeulen, 1 kaneelstok, 1 steranijs, 1 gedroogd rood pepertje, 1 vanillestok (ook het merg), eventueel 10 gekneusde korianderzaadjes.
-
Laat 1 tot 2 uur stoven, totdat de peertjes mooi zacht zijn en goud gekleurd.
-
Haal de peertjes uit de pan en kook het vocht voor 2/3 in tot een siroop.
Eet smakelijk!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen