Rijk gevulde groentenlasagne met veel verse kruiden
Tijdens onze vakantie in Mallorca heb ik veel gekookt, waaronder deze groentenlasagne. Het recept hiervan zou ik nog met je delen, zoals beloofd in mijn vorige blog.
Verschillende soorten groenten en veel verse kruiden zijn de belangrijkste ingrediënten van dit gerecht. Deze lasagne heeft veel diepte doordat ik eerst alle fijngesneden groenten apart in de olijfolie bak, voordat ze samen zacht stoven in de tomatensaus. Je kan ook een andere verhouding van groenten nemen, met minder soorten groenten werken, of andere groenten gebruiken zoals prei, pompoen, knolselderij of pastinaak. Ideaal om vergeten groenten uit je koelkast op te maken ;-)
Bereiding
Snijd alle groenten in kleine stukjes en bak ze per soort in een grote pan stevig aan met een lekkere scheut goede olijfolie:
- 1 grote aubergine
- 1 courgette
- 2 (rode) uien
- 1 rode, gele of oranje paprika
- 250 gram kastanje champignons
Houd de groenten apart en fruit nu in dezelfde pan de knoflook en kruiden aan in wat olijfolie. Voeg dan de tomatenpuree en het eekhoorntjesbrood toe, bak deze kort mee en voeg dan de tomatenfrito toe en laat 20 minuten zachtjes doorkoken:
- 2 knoflookteentjes fijngehakt
- 1 takje rozemarijn geritst en fijngehakt
- 3 takjes tijm of citroentijm, de blaadjes
- 2 takjes oregano of majoraan, de blaadjes grofgehakt
- 1 blikje tomatenpuree 25 gram eekhoorntjesbrood geweekt in 100 ml heet water en fijngesneden (bewaar het vocht!)
- 1 pak van 500 gram tomatenfrito, naturel (dus zonder smaaktoevoegingen, puur tomaat heb je nodig)
Voeg daarna de gebakken groenten toe en laat deze ratatouille nog 20 minuten zachtjes stoven. Voeg het vocht van het eekhoorntjesbrood toe en als de saus te droog wordt of dreigt aan te bakken. voeg je nog een scheutje water toe. Je kan naar smaak een klein scheutje balsamico azijn toevoegen, dat geeft nog meer diepte aan deze rijke saus. Breng de saus op smaak met wat zwarte peper en een beetje zout.
Maak intussen het ricottamengsel, door onderstaande te mengen:
- 500 gram ricotta
- 2 hele eieren
- Rasp van een halve citroen
- Peper en zout naar smaak
Zet de kazen en de lasagnebladeren klaar, zodat je hierna de lasagne kan opbouwen:
- 1 bol mozzarella in dunne plakjes
- 200 gram parmezaanse kaas of grana pardano geraspt
- 1 pak lasagnevellen gedroogd of vers
- 1 grote lasagneschaal
Bouw de lasagne op en bak 30 minuten op 175 graden (hetelucht):
- 1/3 ratatouillsaus lasagnevellen
- 1/3 ratatouillesaus de helft van de geraspte kaas lasagnevellen
- 1/3 ratatouillesaus de helft van het ricottamengsel lasagnevellen
- de andere helft van het ricottamengsel de plakjes mozzarella
- de andere helft van de geraspte kaas
Lekker bij
Lekker met een frisse salade van rucola en veldsla met geroosterde pitten en zaden en een eenvoudige dressing van olie en azijn.
Smakelijk eten!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen