Pittige ratatouille
Voor mijn gezin maak ik graag deze ratatouille. Boordevol groenten, boordevol smaak en redelijk eenvoudig te maken.
Ingrediënten voor 3 hongerige volwassenen:
1 groot pak macaroni groenten gesneden (meestal rond de 400 gram, met prei, ui en paprika)
2 teentjes knoflook en optioneel: een paar takjes verse rozemarijn of tijm
3 paprika’s
1 courgette
250 gram rijpe tomaatjes
1 blikje tomatenpuree
1 blikje of 1 zakje gekookte linzen van 200 gram
1 eetlepel Chinese sambal op olie (‘crispy chilli in oil’, te koop bij de toko) of gewone sambal
Wat je lekker vindt: 1 bosje basilicum of peterselie of koriander
Naar keuze: 200 gram gekruide worstjes, of 150 gram vegan gekruid gehakt of 150 gram feta
Plantaardige olie
Optioneel: (volkoren) stokbrood
Voor de salade:
Naar keuze een mix van sla, tomaten, komkommer, olijven, etc, met een zurige dressing.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Verwarm wat olie in een ruime hapjespan. Haal het velletje van de worstjes en bak het vlees aan totdat het kleurt en gaar is. Maak het tijdens het bakken rul met een spatel en schraap de aanbaksels los (eventueel op het eind een klein beetje water toevoegen, zodat alles loskomt). Of bak het vegan gehakt even aan. Schep alles uit de pan, inclusief de aanbaksels en zet dit even apart.
Voeg wat olie toe aan de pan en bak de macaroni groentemix voor 15-20 min op matig vuur aan. Pel en hak de knoflook fijn (optioneel: hak de blaadjes rozemarijn fijn of rits de blaadjes tijm van de takjes). Voeg dit toe aan de groentemix en laat verder bakken. Als groenten zacht en wat aangebakken zijn, voeg dan de puree met een paar eetlepels water toe, schep dit door de groenten en zet vuur even uit.
Snijd intussen de paprika’s en courgette in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm en hussel in een kom met een beetje olie en zout door elkaar. Spreid uit op een bakblik met bakpapier en zet voor ongeveer 8 minuten in de oven. Als beetgaar en lichtgekleurd haal je de groenten uit de oven en kan de oven uit (tenzij je het stokbrood wil oppiepen).
Bereid de salade en meng de dressing (bv 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel azijn en 1 kleine theelepel mosterd).
Snijd het bosje groene kruiden fijn en de tomaten in parten. Voeg toe aan de groentemix, samen met de geroosterde groenten, de sambal, het gebakken (vegan) gehakt en de linzen. Schep alles goed door en zet het vuur weer aan voor een paar minuten, terwijl je blijft omscheppen, zodat alles warm wordt. Als je gekozen hebt voor de feta: verkruimel deze en nu bovenop de warme ratatouille.
Zet de pan op tafel, samen met de salade, de dressing en eventueel het stokbrood.
Smakelijk eten!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen