Passenden wijnen bij mijn kerstmenu
Dit jaar heb ik twee wijnspecialisten gevraagd om een advies bij het kerstmenu.
David Bolomey, onze buurman op de Gerard Schaepstraat, gaf vorig jaar ook al heerlijke tips. Daarnaast geeft Michiel ter Heide van Vleck wijnen en klant van het eerste uur zijn advies. Beiden werken zoveel mogelijk met natuurlijke en biologische wijnmakers.
Wijnsuggesties
Voorgerecht:
Franse rillettes van makreel en kappers
David Butterfield Bourgogne blanc 2019 (Bolomey)
Makreel is een vettige vis en zeker verwerkt in een rillette is het fijn als er een wijn bij komt die ook wat voller is met daarbij wat mooie zuren. De Chardonnay van Butterfield past hier goed bij!
Les Vins Contes R20 (Vleck)
Superfris en intens rood, op de zuren maar die lossen op in de vetten van de rillettes. Gouden spannende combi van een meester. Past ook goed bij het vegetarisch voorgerecht
Tartaar van rode biet met mierikswortel
Le G de Château Guiraud 2017 (Bolomey)
Frisse wijn met mooie zuren (perfect bij rode biet) en diepgang door subtiele houtrijping. Ultiem kerstgevoel samen met de mierikswortel.
Soep:
Knolselderij soep met walnootpesto
Captain Cuite (Vleck)
De druif chenin is zeer rijk en spannend, deze versie helemaal. Knolselderij is aards. Aarde en oxidatie. De wijn en de soep liften elkaar naar next-level.
Hoofdgerecht:
Hertenstoof en bitterbal van wild zwijn
Fond Cyprès Cyprès de Toi Rouge 2020 (Bolomey)
Een zonnige zuidelijke rode wijn doet het goed bij hertenstoof en de kruidigheid van het terroir gaat goed samen met schorseneren en peer.
Jarnicoton 2019 (Vleck)
Bordeaux-blend merlot/cabernet-sauv/cabernet-franc, hyperintens, supersappig, diepgang van 100% biodynamie voor een heel weinig geld als je het met Bordeaux vergelijkt. Echte echte wijn, geniale wijn, al zeggen we het zelf. Past ook goed bij de paddenstoelenstoof.
Bospaddenstoelenstoof en truffel bitterbal
Domaine de l'R Chinon Le Canal des Grands Pièces 2020
Cabernet franc is heerlijk bij paddestoel! Aards maar ook heel sappig en vrolijk
Dessert:
Christmas baba met passievruchten custard en goudsbloem
Les Churelles de Juchepie 2018 (Bolomey)
Heel rijk en intens maar fijne zuren en een bittertje zorgen voor evenwicht bij dit mooie dessert
Muscat de rivesaltes (Vleck)
Klassieker uit de Roussillon. Licht fris zoet rustiek en niet plakkerig, de grote valkuil van dessertwijn.
Bestellen of ophalen:
De wijnen van Bolomey Wijnimport kun je online bestellen of ophalen aan de Gerard Schaepstraat 8 in Amsterdam. Omdat ze er niet altijd zijn is het handig om eerst even te bellen naar 020 422 3098.
Vleck wijnen zitten op de Eerste Helmersstraat 63hs in Amsterdam.
Door: Marleen
Categorieën: Algemeen