De Altijd-Succes-Mayonaise
Ik durfde nooit zelf mayonaise te maken, omdat ik altijd hoorde dat die heel snel mislukt. Totdat een vriendin van me de gouden tip gaf: gebruik de staafmixer én zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. En dat is alles! Gegarandeerd succes.
Nodig:
- Een staafmixer
- Een afsluitbare glazen pot waar je staafmixer in past
- 1 ei
- 1 theelepel lekkere mosterd
- 150 ml zonnebloemolie (mag ook mais of arachide olie zijn)
- 1 1/2 eetlepel citroensap of 1 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- Zout en peper
Aan de slag:
Doe in de glazen pot een ei (ik gebruik gepasteuriseerde eieren voor MarleenKookt). Doe hierbij 1 flinke theelepel lekkere mosterd. Giet hierop 150 ml zonnebloemolie. Doe de staafmixer in de pot, zet 'm aan en laat hem even draaien. Beweeg daarna de staafmixer langzaam iets omhoog, zodat alles mengt. Nu is de basis van je mayonaise klaar. Klop de staafmixer uit boven de glazen pot, want die heb je niet meer nodig. Meng de citroensap of witte wijnazijn samen met een snuf zout en wat zwarte peper door de mayonaise.
Je kan eventueel een theelepel suiker toevoegen, maar dat hoeft niet. Ik doe er vaak wat fijngehakte kruiden in, bijvoorbeeld peterselie, dat ziet er leuk uit en smaakt lekker. Je kan variëren met de zuren (limoen, citroen, balsamicoazijn, rode wijn azijn), met de kruiden en knoflook (dan krijg je aioli) en met specerijen, bijvoorbeeld 1/3 theelelepel kurkuma, dan wordt je mayonaise mooi dondergeel en krijgt net weer een andere smaak. Probeer maar eens!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen