Skip to content

Blog

Arabische linzensoep (vegan)

Arabische linzensoep (vegan)

6 personen

Ik haal veel inspiratie uit de Arabische keuken. Deze linzensoep maak ik met het Libanees 7- kruidenmengsel uit het kookboek “de Souk”. Een souk is een Arabische markt, voor deze kruiden moet je misschien ook de markt op ;-)

Ingrediënten:Arabische_linzensoep
1 grote witte ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
300 gram rode linzen, gedroogd
1,5 liter groentebouillon
400 gram tomatenblokjes (1 blik)
1 ½ theelepel Libanees 7-kruidenmengsel
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
Snufje chilipoeder
2 theelepel goede kwaliteit ras el hanout (bijv. van Thierselin of Nadia & Merijn)
1 courgette, in blokjes gesneden
1 aubergine in blokjes gesneden
1 zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
zonnebloemolie
15 gram peterselie
De schil van een halve gepekelde citroen, fijngehakt (te koop bij Turkse of Marokkaanse groenteboer)

Libanees 7-kruiden mengsel
Meng en bewaar luchtdicht op donkere plek:
10 theelepel gemalen piment
7 theelepel witte peper gemalen
7 theelepel kaneelpoeder
10 theelepel gemalen kruidnagel
8 theelepel gemalen nootmuskaat
4 theelepel kurkuma poeder
8 theelepel gemberpoeder

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden
2. Bak de ui en knoflook samen in een pan glazig in wat zonnebloemolie, samen met alle droge specerijen uit het recept
3. Voeg dan de linzen, groentebouillon en tomatenblokjes toe en laat de linzen zachtjes gaar koken.
4. Rooster de groenten apart gelegd op een bakplaat in de voorgewarmde oven met wat zonnebloemolie en een beetje zout. De courgette is na ongeveer 10 minuten gaar, de aubergine en de zoete aardappel hebben ongeveer 10 minuten extra tijd nodig om gaar te worden.
5. Staaf de soep glad met staafmixer en voeg dan de geroosterde groenten, de fijngehakte gepekelde citroen en de peterselie toe en breng op smaak met zout en peper naar wens.

Eet smakelijk!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen