Herfst in de keuken
In de keuken test ik samen met Marleen nieuwe recepten. Daarbij houden we rekening met de seizoenen en daarom kijk ik nu vooral naar recepten met herfstproducten. Sommige groenten worden nu niet meer in Nederland of Europa verbouwd. Dat betekent dat we tot de lente bijvoorbeeld geen asperges, raapsteeltjes, peultjes en artisjok gebruiken in de keuken. Andere groenten, zoals de wortelgewassen, zijn juist lekkerder door de lagere temperaturen waarin ze groeien. Ook sla gedijt goed in een koeler klimaat en veldsla is dus een absolute wintergroente.
De herfst heeft een aantal interessante en bijzondere gewassen te bieden, waarmee we vol enthousiasme koken. De komende maanden kun je weer genieten van spruitjes, wilde paddestoelen zoals bospaddestoelen en cantharellen, pompoen, pastinaak en allerlei soorten kool. Witlof en knolselderij passen ook helemaal in dit seizoen. We bereiden ze met smaakmakers als kaneel, kruidnagel, kardemom, gember of truffel(olie). Zoals bijvoorbeeld de langzaam gegaarde Elzasser zuurkool naar Henk Jan’s recept, inmiddels een klassieker in Marleen's (herfst)keuken.
Ook kom ik veel recepten tegen met tamme kastanjes, die een zoete, aardse, nootachtige smaak aan een gerecht geven. In de Italiaanse herfstkeuken is de kastanje niet weg te denken bijvoorbeeld in combinatie met spruitjes. Daarnaast gebruiken we de net geplukte Elstar in salades en in de kaas appel pastei die ook deze herfst weer op het menu staat.
Geniet van de herfst!
De herfst heeft een aantal interessante en bijzondere gewassen te bieden, waarmee we vol enthousiasme koken. De komende maanden kun je weer genieten van spruitjes, wilde paddestoelen zoals bospaddestoelen en cantharellen, pompoen, pastinaak en allerlei soorten kool. Witlof en knolselderij passen ook helemaal in dit seizoen. We bereiden ze met smaakmakers als kaneel, kruidnagel, kardemom, gember of truffel(olie). Zoals bijvoorbeeld de langzaam gegaarde Elzasser zuurkool naar Henk Jan’s recept, inmiddels een klassieker in Marleen's (herfst)keuken.
Ook kom ik veel recepten tegen met tamme kastanjes, die een zoete, aardse, nootachtige smaak aan een gerecht geven. In de Italiaanse herfstkeuken is de kastanje niet weg te denken bijvoorbeeld in combinatie met spruitjes. Daarnaast gebruiken we de net geplukte Elstar in salades en in de kaas appel pastei die ook deze herfst weer op het menu staat.
Geniet van de herfst!
Door: Marleen
Categorieën: Algemeen