Skip to content

Blog

Marokkaanse harira soep

Recept Marokkaanse harira soep

Voor 1,5 tot 2 liter soep

Ik geef toe: het is een werkje, deze soep. Maar het resultaat is er ook naar! Het maken van dit rijk gevulde, hartige en troostrijke gerecht vind ik dan ook een ideaal tijdverdrijf op een regenachtige vrije dag. Geniet ervan bij de lunch of serveer deze soep met een stuk platbrood of pide als avondgerecht en vries wat je over hebt in voor een andere keer.

Ik bereid deze harira met een Indiase kookmethode, door op het laatst de soep op smaak te brengen met ‘tarka’. Dit is een specerijenmengsel dat in boter (of ghee) zachtjes wordt gebakken en zo een heerlijke smaak en geur aan reeds bereide gerechten geeft. In India wordt dit veel toegepast en ik ben hier erg fan van!

Ingredienten:

Voor de droge rub:Harira
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel kardemonpoeder
2 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
0,5 theelepel gemberpoeder

Voor de soep:
300 gram lamsvlees in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
1 kleine ui
1 wortel
1 pastinaak (of een extra wortel)
4 teentjes knoflook
2 laurierblad
1 blik tomaat in blokjes (400 gram)
140 gram rode linzen gedroogd
3-4 draadjes saffraan
Klein blikje kikkererwten (100 gram netto gewicht nodig)
Klein bosje koriander
200 ml yoghurt
Harissa naar smaak

Voor de tarka:
1 eetlepel boter
Halve theelepel komijnpoeder
Halve theelepel gemberpoeder
Halve theelepel paprikapoeder

Bereiding:
Meng de specerijen voor de droge rub met elkaar samen met 2 theelepels zout en meng dit goed met het vlees.
Bak het vlees rustig aan in een grote pan in de zonnebloemolie gedurende 15 minuten.
Pel intussen de ui en knoflookteentjes en snijd fijn. Schil de wortel (en pastinaak) en snijd in blokjes.
Haal het vlees als het gekleurd is uit de pan en zet even apart. Bak in dezelfde pan de uien, knoflook en wortel/pastinaak aan samen met 1 theelepel zout en het laurierblad. Voeg eventueel een klein beetje zonnebloemolie toe, als de pan te droog is. Laat op matig vuur lekker bakken, totdat de uien glazig zijn, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
Voeg dan de tomaten uit blik toe, vul het blikje met water en voeg dat ook toe. Breng aan de kook en voeg dan de saffraan, het gebakken vlees en de gedroogde linzen toe. Breng opnieuw aan de kook en laat de soep minimaal een uur tot anderhalf uur zachtjes stoven met deksel los erop. Voeg eventueel een klein beetje water toe als je ziet dat de soep te dik wordt, de linzen moeten goed kunnen wellen en garen.
Snijd intussen de korianderblaadjes en steeltjes fijn en zet apart.
Maak terwijl de soep gaar wordt de tarka door in een klein pannetje de boter te laten smelten en daar de specerijen aan toe te voegen. Laat zachtjes bakken, zodat het lekker gaat geuren, dan is de tarka klaar. Zet deze even apart.

Als de linzen en het vlees zacht zijn (vlees duurt langer dan de linzen, neem de tijd!), ga je de soep afmaken:
Voeg de tarka toe, samen met de yoghurt, de kleingesneden koriander en een theelepel harissa. Proef of je de soep pittig genoeg vindt en ga anders nog even door met wat extra harissa.

Smakelijk eten!

 

 

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen