Dukkah
Dukkah is een bijzondere smaakmaker uit Egypte en inmiddels wijdverspreid. Dukka(h), duqqa of du’ah betekent ‘stampen’ en dat is wat je doet met de geroosterde noten, zaden en specerijen. Lekker met (plat)brood en goede olijfolie, bij salades, op gegrilde groenten, als topping over geroosterd vlees, bij couscous of tabouleh of als versiering op je hummus bij een borrel.
Er zijn eindeloos veel variaties van dit recept, ik deel graag mijn recept dat ik gebruik voor diverse gerechten van MarleenKookt:
Ingredienten en bereiding:
Verwarm oven voor op 170 graden.
Leg uitgespreid op een bakplaat en rooster 8 minuten:
50 gram hazelnoten zonder velletje
50 gram amandelschaafsel of hele amandelen
50 gram pistache noten
Bak los van elkaar in droge koekenpan, totdat ze gaan geuren:
3 theelepel komijnzaad
1,5 theelepel korianderzaad
1,5 theelepel venkelzaad
Bak in droge koekenpan, totdat de zaadjes lichtbruin worden (dit gaat snel!):
2 theelepel wit sesamzaad
Bak 1 minuut in droge koekenpan
2 theelepel zwart sesamzaad
Laat alles eerst afkoelen. Maal dan de geroosterde hazelnoten, de geroosterde amandelen en de specerijen (zonder de sesam) grof in een vijzel of keukenmachine, samen met 1 theelepel zout. Voeg dan de sesam toe en meng.
In een droog, schoon en afgesloten potje buiten de koelkast is je dukkah meerdere weken houdbaar.
Geniet ervan!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen