Geef je gerecht een Zweedse twist
Vandaag maak ik Zweedse gehaktballetjes volgens authentiek recept.
Met veel verse kruiden, gemalen pimentbes en een smaakvolle cranberrysaus.
Wil jij ook een keer een gerecht een Zweeds tintje geven?
Hieronder vind je mijn recept voor de cranberrysaus. Heerlijk bij alle soorten gehaktballetjes, worst of gebakken kipfilet.
Dit recept is voldoende voor 10 personen en in een koelkast die op maximaal 5 graden staat 4 dagen houdbaar.
Bak in een pan met een scheutje zonnebloemolie op matig vuur totdat de ui zacht en lichtgekleurd is en het spek zacht gebakken:
100 gram fijngesnipperde ui
100 gram spekblokjes
1 teentje knoflook gepeld en fijngesneden
2 theelepel gedroogde tijm
Maak intussen in een ander klein pannetje de roux door 100 gram roomboter te smelten en dan 100 gram bloem toe te voegen en roer tot een glad en dik geheel. Laat deze roux terwijl de ui gaar wordt op laag vuur zachtjes gaar worden.
Voeg de roux toe aan de ui en spek en voeg dan toe:
500 ml kippenbouillon
Breng de saus rustig aan de kook terwijl je goed blijft roeren. De saus voel je vanzelf dikker worden.
Voeg dan toe:
een scheutje brandy
100 gram gedroogde cranberry
100 gram cranberry compote
10 gram fijngesneden verse dille
Meng alles goed door en breng eventueel nog op smaak met een beetje zout en zwarte peper.
Eet smakelijk!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen